AMSTERDAM - Voor het eerst sinds de oprichting van de Nederlandse tak van de slowfoodbeweging in 1990 lijkt de organisatie de wetenschap op haar pad te hebben gevonden. Beide discussiëren donderdag tijdens een congres dat de Nederlandse slowfoodbeweging met Wageningen Universiteit en de in het Italiaanse Pollenzo gevestigde Universiteit der Gastronomische Wetenschappen heeft georganiseerd.

Slow food is de tegenhanger van fast food. De beweging, die in Italië ontstond, pleit onder meer voor de terugkeer van ambachtelijke gerechten op de eettafel en meer biodiversiteit.

Titel van het congres in Wageningen is 'Slow Food: wetenschap of ambacht?'. Verscheidene sprekers, onder wie M. Korthals, hoogleraar in de ethiek aan de Wageningen Universiteit, belichten het thema vanuit invalshoeken als techniek, ethiek en cultuur.

In de middag zijn er verscheidene workshops. Doel daarvan is om nieuwe onderzoeksterreinen te ontdekken die gebaseerd zijn op zowel wetenschappelijke kennis als de slowfoodtrend. De wetenschap in voeding is nu vooral gericht op ontwikkeling van fast food. Een van de werkgroepen gaat over de gevolgen van de technologische veranderingen van voedingsprocessen.

Veel mensen associëren nieuwe technologische voedingsprocessen nog altijd met bulkproducties waarvan de kwaliteit twijfelachtig is, maar de technologie kan volgens wetenschappers ook bijdragen aan de kwaliteit waar 'slowfoodies' juist naar zoeken. Bovendien komt de vraag aan de orde of het niet verstandig is goed te weten wat je eet om zo vetzucht te voorkomen. "Hoe meer we tussen onze oren stoppen, hoe minder we naar binnen werken", is de stelling.