MAASTRICHT - Dermatologen van het academisch ziekenhuis Maastricht hebben naar eigen zeggen een nieuw gen ontdekt dat betrokken is bij een erfelijke vorm van kaalheid.

De aandoening, monilethrix, komt bij zowel mannen als vrouwen voor. De oorzaak ligt in een verandering in een keratine-eiwit dat zorgt voor de stevigheid van de haren.

Dat meldde het ziekenhuis dinsdag. De onderzoekers publiceren hun bevindingen binnenkort in het tijdschrift Journal of Medical Genetics. De wetenschap begrijpt het ontstaan van kaalheid volgens hen nog altijd niet goed, omdat er meerdere genetische factoren in het spel zijn.

Het onderzoek naar erfelijke vormen van kaalheid waarbij slechts één gen afwijkend is, kan helpen de afzonderlijke genen aan te wijzen die betrokken zijn bij haargroei.

De genetische afwijking waardoor monilethrix ontstaat, zorgt voor abnormale haren die er onder de microscoop uitzien als kralen aan een ketting. Op de dunne plaatsen van die ketting is het haar bij monilethrix-patiënten uiterst breekbaar geworden. Daardoor ontstaan kale plekken die zich over het gehele hoofd kunnen uitbreiden.