LONDEN - Vrouwen die tijdens een echtelijke ruzie tegen hun man schreeuwen, hebben daar nu een prima excuus voor. Uit wetenschappelijk onderzoek naar echtelijke ruzies is gebleken dat vrouwen die hun woede opkroppen vier maal zoveel kans hebben om aan een hartkwaal te overlijden dan vrouwen die wel uiting geven aan hun gevoelens, meldde de Britse krant The Sunday Times.

Heetgebakerde mannen daarentegen doen er goed aan zich bij een echtelijke twist in te houden, zeggen de onderzoekers. Echtgenoten die 'ontploffen' tijdens een ruzie, lopen een grotere kans dan gemiddeld op een beroerte en 20 procent meer kans op hartritmestoornissen. Mannen die neerbuigend doen tegenover anderen hebben zelfs 30 procent meer kans op onregelmatigheden in de hartslag.

Verschil

De resultaten van het onderzoek komen in het blad Circulation van de American Heart Association . De Amerikaanse onderzoeker dr. Elaine Baker, die het in onderzoek coördineerde, zei tegen The Sunday Times dat hier maar weer eens uit blijkt dat mannen en vrouwen emotioneel en fysiek verschillend in elkaar zitten. Mannen moeten volgens haar uit het onderzoek de les trekken dat "een explosie van irrationele woede niet goed is voor hun gezondheid". "De boodschap is dat je woede-uitbarstingen moet vermijden en dat je je gevoelens op een opbouwende manier moet uiten."

Voor het onderzoek hebben de Amerikaanse wetenschappers gegevens verzameld over hartklachten bij bijna tweeduizend vrouwen gedurende een periode van tien jaar. Die hebben zij naast gegevens over de echtelijke ruzies van die vrouwen gelegd.

Emotioneel

Eaker zei dat vrouwen misschien denken dat ze maar beter hun mond kunnen houden tijdens een ruzie omdat zij niet emotioneel willen overkomen of omdat zij bang zijn dat hun man boos wordt. "Maar dat kan nadelige gevolgen hebben voor hun gezondheid."