KOUROU/NOORDWIJK - De nieuwste Europese draagraket heeft zaterdagavond met succes de Nederlandse satelliet Sloshsat FLEVO in de ruimte gebracht. Een half uur na de cruciale lancering, die na een mislukte testvlucht twee jaar geleden vol spanning was afgewacht, zette de Ariane 5 ECA de Nederlandse kunstmaan succesvol uit.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Het nieuws over de geslaagde missie werd op het complex van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Noordwijk door circa tweehonderd belangstellenden met gejuich en applaus begroet. Tijdens de lancering bleef het stil, maar betrokkenen reageerden opgelucht toen duidelijk werd dat hun satelliet, ontwikkeld in de Noordoostpolder, na jaren afwachten eindelijk aan zijn eerste rondje om de aarde was begonnen.

Contact

Een uur na de lancering kreeg een grondstation in het Australische Perth contact met de satelliet, een bevestiging dat alles in orde was. De spanning onder de aanwezigen was eerder op de avond nog opgevoerd doordat vlucht 164 wegens een storing aan de Spaanse XTAR-EUR satelliet niet op het geplande tijdstip kon vertrekken. Daardoor naderde het moment waarop de vlucht helemaal zou moeten worden uitgesteld.

De Nederlandse kunstmaan (bijna 130 kilo zwaar) gaat de komende weken de gevolgen van klotsende vloeistof op raketten en satellieten in kaart brengen. Het kubusvormige apparaat, voor 6 miljoen euro ontwikkeld door het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR), moet eenmaal in de ruimte 33,5 liter vloeistof door elkaar schudden.

Onderzoek

De gegevens worden onder meer gebruikt voor onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen. Een groep wiskundigen van de universiteit vergelijkt het geklots in de ruimte met door hen ontwikkelde computermodellen. Dat moet uiteindelijk leiden tot betere en goedkopere ruimtevaartuigen.

De minisatelliet, waarvan de ontwikkeling al in 1996 begon, zou oorspronkelijk al in 1998 worden gelanceerd. Door tal van tegenslagen, waaronder de ramp met het Amerikaanse ruimteveer Columbia, (januari 2003) werd dat steeds uitgesteld. "Er zijn momenten geweest dat we het niet meer zagen zitten", aldus projectleider Hans Roefs van het NLR. "Nu de ontlading volgt, trokken dat soort momenten weer aan me voorbij."

Sloshsat

Dat Sloshsat uiteindelijk met de testvlucht van Ariane meekon, was volgens Roefs dan ook een buitenkansje. "Hij kon na een aantal aanpassingen gratis mee."

Het met zonnepanelen bedekte apparaat is de vierde satelliet met een zeer grote Nederlandse inbreng die in de ruimte wordt gebracht. De eerste Nederlandse kunstmaan was de satelliet ANS (Astronomische Nederlandse Satelliet), die tussen 1974 en 1977 met röntgenapparatuur het heelal doorzocht.

Over twee weken is de brandstof voor de stuwraketjes van Sloshsat op en wordt de kunstmaan ruimteschroot. Hoe lang het apparaat rond de aarde blijft cirkelen, is volgens Roefs onbekend. Gewoonlijk worden satellieten aan het einde van hun levensduur in een zogenoemde 'kerkhofbaan' gebracht, waardoor ze sneller in de atmosfeer van de aarde verbranden. Bij Sloshsat is dat niet gepland. "Hij zou dus nog jaren kunnen ronddraaien."