Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Vissen, Tunnel, IJssel

Mannelijke zoetwatervissen worden vrouwelijker door vervuiling

Mannelijke vissen in rivieren en meren worden vrouwelijker door vervuiling van het water, zo melden onderzoekers uit Groot-Brittannië. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Chemicaliën in afvalstoffen die in het water belanden, zorgen ervoor dat mannelijke vissen steeds vaker vrouwelijke geslachtskenmerken krijgen. Deze mannetjes gedragen zich minder agressief en zijn minder geneigd om te paren.

Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Exeter.

De wetenschappers vingen honderden zoetwatervissen op vijftig plekken in Groot-Brittannië en onderzochten hun vangsten uitgebreid in hun laboratorium.

'Transgender'

De dieren werden in sommige gevallen ontleed om de aanwezigheid van chemicaliën in hun lichaam aan te tonen. Bij andere vissen werd het gedrag geobserveerd in een aquarium. 

Volgens de onderzoekers waren zeker 20 procent van de gevangen mannelijke vissen tot op zekere hoogte ‘transgender’.

Eicellen 

Sommige mannetjes produceerden bijvoorbeeld nauwelijks zaadcellen, andere hadden genitaliën met vrouwelijke kenmerken. De wetenschappers stuitten zelfs op enkele mannetjes die eicellen produceerden in plaats van zaadcellen.

Deze 'vrouwelijke' mannetjes gedroegen zich ook opvallend tam in het laboratorium, ze probeerden bijvoorbeeld nauwelijks met vrouwtjes te paren als ze de kans kregen.

Plastic

Uit het onderzoek blijkt dat zeker tweehonderd chemische stoffen een negatieve invloed hebben op de gezondheid van vissen. Het gaat bijvoorbeeld om chemicaliën uit plastic, maar ook om afvalstoffen uit anticonceptiepillen en antidepressiva die via rioleringsstelsels in het water belanden.

"We laten met deze studie zien dat deze chemicaliën veel meer invloed hebben op de gezondheid van vissen dan we tot nu toe aannamen", aldus hoofdonderzoeker Charles Tyler.


Lees meer over:

Vissen

Aanbevolen artikelen