LONDEN - Een tekening van een pizza die ook nog naar pizza smaakt. Bezoekers van het restaurant Moto in Chicago kunnen genieten van een smaakvolle afbeelding van hun eten dat nog voedzaam is ook.

Het eetbare papier met afbeelding is afkomstig uit een printer waarvan de cartridges niet zijn gevuld met inkt, maar met sausjes en smaakstoffen. De printer is een uitvinding van de chef van Moto, Homaru Cantu, zo meldde het wetenschappelijke blad New Scientist donderdag.

Het 'papier' is gemaakt van gemalen sojabonen en aardappelzetmeel. Cantu, de moderne Willy Wonka, directeur van de legendarische chocoladefabriek uit het boek van Roald Dahl, haalt de smakelijke afbeeldingen van eten van het internet en laat de printer de plaatjes uitprinten. Daarna worden de bladen behandeld met een speciaal poeder gemaakt uit sojasaus, suiker en groenten en gebakken.

De menu's van Moto worden op dezelfde manier vervaardigd. Zij dienen als hors d'oeuvres of kunnen worden genuttigd als soepstengels.

Cantu is nog bezig een patent aan te vragen voor zijn uitvinding. Hij ziet belangrijke commerciële mogelijkheden voor zijn eetprinter. "Stel je voor dat je in een blad een advertentie ziet voor een pizza. Je vraagt je af hoe die smaakt, en scheurt een stukje van de bladzijde af om te proeven", aldus Cantu.