AMSTERDAM - Studenten van de Technische Universiteit Delft bereiden zich voor op het vestigen van een nieuw snelheidsrecord met een door menskracht aangedreven onderzeeër. Ze willen sneller gaan dan de 7,192 knopen (zo'n 13,3 km/uur) die in 2001 in werd bereikt tijdens de 6e editie van de International Submarine Race in de VS. Donderdag maken de Delftse studenten volgens de populair-wetenschappelijke website Kennislink hun duikbootontwerp openbaar.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het ontwerp van de Delftse trapduikboot

De Delftenaren willen hun record vestigen tijdens de 8e editie van dat evenement, eind juni in het Naval Surface Warfare Center van de Amerikaanse marine in Maryland (VS).

Claustrofobie moet je zeker niet hebben, een paar sterke benen wel. De 'piloot' van de Delftse duikboot hangt op zijn buik in een ongeveer twee meter lange torpedo en fietst dan alsof zijn leven ervan afhangt. Zo brengt hij de propeller aan het draaien die de sigaar topsnelheid moet brengen. Een snelheid die hopelijk de geschiedenisboeken zal ingaan als de hoogste snelheid ooit behaald met een door menskracht aangedreven duikboot.

Dat record zit er in, zo heeft het WASUB team (de naam is een verbastering van 'what's up') de afgelopen maanden vastgesteld. Tests in het proefbassin van het maritiem onderzoeksinstituut MARIN in Wageningen brachten uitstekende hydrodynamische eigenschappen aan het licht. En in een omgebouwde oude vrieskist, waarin de kleine luchtdichte ruimte van de onderzeeër werd nagebootst, toonden de studenten aan voldoende vermogen te kunnen leveren om de topsnelheid te realiseren.