Chimpansees zijn gemiddeld zo'n 35 procent sterker dan mensen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Dit komt omdat apen meer zogenoemde snelle spiervezels in hun armen en benen hebben dan mensen, waardoor ze met snelle explosieve bewegingen veel kracht kunnen opwekken. 

De Amerikaanse onderzoekers hebben de verschillen tussen de spieren van mensen en de chimpansees bekendgemaakt in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

De wetenschappers van de Universiteit van Arizona kwamen tot hun bevindingen door spieren te onderzoeken uit de lichamen van drie overleden chimpansees. Ze ontleedden deze spieren tot op het niveau van individuele spiervezels. Vervolgens rekten ze de vezels uit in een laboratorium om te bepalen hoeveel kracht de overleden chimpansees ermee konden opwekken. 

Uit het onderzoek blijkt dat de spieren van chimpansees gemiddeld voor 66 procent bestaan uit snelle spiervezels , ook wel fast twitch fibers genoemd. Deze spiervezels zijn zeer krachtig en explosief, maar raken ook snel uitgeput. De spieren van mensen bestaan daarentegen voor het grootste gedeelte (70 procent) uit langzame spiervezels met de naam slow twitch fibers. Deze vezels zijn minder explosief, maar raken ook minder snel vermoeid.

Explosief

Chimpanseespieren zijn door de vele snelle spiervezels sterker dan de spieren van mensen. "Chimpansees hebben bijna twee keer zo veel snelle spiervezels", verklaart hoofdonderzoeker Brian Umberger op nieuwssite Phys.org. Daardoor zijn ze 1,35 keer sterker te noemen dan mensen. 

Toch is het verschil minder groot dan tot nu toe werd aangenomen door wetenschappers. In eerdere studies werd geschat dat de apen 1,5 keer sterker waren dan mensen. 

De langzame spiervezels in het lichaam van mensen bieden overigens ook voordelen. Mensen hebben door de taaiheid van deze vezels een beter uithoudingsvermogen, bijvoorbeeld bij het lopen en rennen.