KOUROU - De lancering van een Ariane-draagraket met aan boord de Nederlandse satelliet Sloshsat is met een dag uitgesteld. Dat heeft het bedrijf Arianespace bekendgemaakt.

Tijdens laatste voorbereidingen voor de lancering, die gepland stond voor vrijdagavond, ontdekten technici dinsdag een afwijking aan apparatuur op de lanceerbasis in Kourou (Frans Guyana). Vervanging van de installatie gaat volgens een verklaring zeker 24 uur duren.

Sloshsat is een kleine kunstmaan die de gevolgen van klotsende vloeistof op raketten en satellieten in kaart moet brengen. Het kubusvormige apparaat, ontwikkeld door het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, moet eenmaal in de ruimte 33,5 liter vloeistof door elkaar schudden.

Telecommunicatie

Aan boord van de raket bevinden zich daarnaast de Amerikaans-Spaanse telecommunicatiesatelliet XTAR-EUR en testapparatuur die meet hoe de Ariane 5 ECA-raket functioneert. Deze zwaarste Europese draagraket heeft nog niet eerder een succesvolle vlucht gemaakt. Door een probleem in de aandrijving eindigde de eerste lancering, in december 2002, al na enkele minuten in een explosie.