Het aantal bosbranden ontstaan door bliksem in bossen in Canada en de Amerikaanse staat Alaska neemt toe.

Sinds 1975 is het aantal branden in dat gebied veroorzaakt door onweersbuien gemiddeld met 2 tot 5 procent toegenomen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van NASA die maandag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change. De Nederlandse en Amerikaanse klimaatonderzoekers schrijven de toename toe aan klimaatverandering.

82 procent van de bosbranden die in 2014 woedden in het noordwesten van Canada werd veroorzaakt door bliksem. In Alaska gingen stukken bos zelfs in 95 procent van de gevallen in vlammen op ten gevolge van blikseminslag.

Volgens hoofdonderzoeker Sander Veraverbeke van de Vrije Universiteit Amsterdam kruipen de branden steeds verder noordwaarts, richting de toendra, meldt de Volkskrant dinsdag. Hij stelt in de krant dat een deel van de bodem die permanent bevroren is, kan ontdooien als daar grote bosbranden uitbreken.

Als dat gebeurt ontstaat volgens Veraverbeke een kettingreactie: "De broeikasgassen dragen bij aan de opwarming, en extra opwarming veroorzaakt extra onweer en dus nog meer bosbranden."

De wetenschappers gebruikten satellietbeelden en een netwerk van bliksem-detectoren op de grond om tot hun bevindingen te komen.

Drie grote bosbranden uit de moderne historie
106
Drie grote bosbranden uit de moderne historie