Meteoriet stortte in januari neer in Broek in Waterland

Het voorwerp dat in januari met hoge snelheid neerstortte in de Noord-Hollandse plaats Broek in Waterland blijkt een meteoriet te zijn geweest. Dat melden weterschappers van Naturalis in Leiden. Het gaat om de zesde meteoriet die ooit in Nederland werd gevonden.

Het stukje ruimtepuin doorboorde op 11 januari 2017 omstreeks 17.00 uur het dak van een schuurtje met de snelheid van een hogesnelheidstrein. Kort daarvoor was een vuurbol waargenomen, zo bleek uit opnames van verschillende dashcams. 

Volgens Naturalis gaat het om een steenmeteoriet van ongeveer 500 gram. Hij is waarschijnlijk afkomstig van een miniplaneet die om de zon cirkelde, tussen Jupiter en Mars. Volgens de wetenschappers zweeft er op de zogenoemde planetoïdengordel veel ruimtepuin. Als het puin door een botsing uit zijn baan raakt, kan het uiteindelijk op de aarde belanden. 

Zonnestelsel

De steenmeteroriet kwam via de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde bij Naturalis terecht, dat de steen onderzocht. "Dit soort meteorieten geeft ons informatie over het begin van het zonnestelsel, 4,5 miljard jaar geleden. Op Aarde bestaan geen stenen van deze ouderdom," zeggen de onderzoekers. 

Naturalis stelde vast dat het om bekend type steenmeteoriet gaat: een L6 chondriet. In de laatste tweehonderd jaar zijn er zes meteorieten gevonden in Nederland. Naar schatting komt er één meteoriet van deze grootte iedere drie à vier jaar terecht in Nederland, maar ze worden niet altijd gevonden. De vorige meteoriet die in Nederland werd gevonden, viel 27 jaar geleden door een dak in Glanerbrug.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie