WASHINGTON - De Noord-Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft maandag besloten geen extra geld uit te trekken om de ruimtetelescoop Hubble langer in bedrijf te houden. Daardoor komt over twee jaar een einde aan de missie van de telescoop, die wetenschappers sinds zijn lancering in 1990 in staat heeft gesteld tot diep in het heelal te kijken.

De regering Bush legde het Congres een begroting voor, waarin slechts genoeg financiële ruimte is om de Hubble gecontroleerd in de oceaan te laten storten. Er is geen post 'reparatie Hubble-telescoop', zo meldt de wetenschapssite Kennislink.

Volgens Steve Moskowitz van NASA is een nieuwe onderhoudsmissie naar de Hubble te riskant. Sinds 1990 is vier keer onderhoud gepleegd aan de telescoop. Veel astronomen hoopten dat de telescoop na een nieuwe onderhoudsmissie nog tot 2011 in gebruik kon blijven.

Zonnecellen

De zonnecellen die de telescoop van energie voorzien, kunnen zonder nieuw onderhoud nog tot uiterlijk 2007 mee. Daarna is het de bedoeling dat het gevaarte op gecontroleerde wijze in de oceaan stort.

Sinds zijn lancering heeft de Hubble wetenschappers geholpen de ouderdom van het Melkwegstelsel vast te stellen. Ook heeft de ruimtetelescoop meer bewijs verzameld voor de 'big bang-theorie' over het ontstaan van het heelal.