Mexicaanse archeologen hebben de resten van een grote Azteekse tempel met een ceremonieel speelveld voor balsporten ontdekt in het centrum van Mexico-Stad. De ontdekking onthult veel over het religieuze leven in de voormalige Azteekse hoofdstad, zeiden de onderzoekers donderdag.

De vondsten werden gedaan op het terrein van een hotel uit de jaren vijftig. Graafwerkzaamheden legden een deel van de fundering van een grote cirkelvormige tempel en een kleiner deel van een ceremonieel speelveld voor balsporten bloot. De tempel was gewijd aan de Azteekse windgod Ehecatl.

Volgens de archeologen komen die overeen met beschrijvingen uit Spaanse documenten uit het begin van de vijftiende eeuw. 

"Dankzij vondsten zoals deze kunnen we de daadwerkelijke locaties, de positionering en de omvang laten zien van elk gebouw dat voor het eerst werd beschreven in die kronieken", zei Diego Prieto, hoofd van het voornaamste Mexicaanse instituut voor antropologie en geschiedkunde.

Mensenoffers

Naast het speelveld werd een stapel van 32 mannelijke nekwervels gevonden. Dat waren rituele offergaven die nauw waren verbonden met de balspelen, zeggen de onderzoekers. "De wervels, of nekken, waren duidelijk afkomstig van slachtoffers die waren geofferd of onthoofd", aldus archeoloog Raul Barrera. 

Het dak van de tempel was waarschijnlijk gebouwd naar de gelijkenis van een opgerolde slang. Het gebouw zou zijn opgevallen, omdat het cirkelvormig was, terwijl een tiental andere tempels in de buurt vierkant waren. De priesters betraden het heiligdom door een deur die leek op de neus van een slang. 

De tempel werd gebouwd tijdens de regeerperiode van de Azteekse keizer Ahuizotl (1486-1502). Hij was de voorganger van Montezuma, die in 1521 werd afgezet door de Spaanse veroveraar Hernan Cortes. Mexico-Stad werd gebouwd op de resten van de platgebrande Azteekse hoofdstad Tenochtitlan.

Zodra de opgravingen zijn voltooid wordt op de vindplaats een museum gebouwd.