NASA vernoemt ruimtesonde voor het eerst naar nog levende wetenschapper

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA vernoemt een ruimtesonde naar wetenschapper Eugene Parker, het is de eerste keer dat een sonde wordt vernoemd naar een nog levend persoon. "Het is een teken van waardering voor zijn werk", aldus de NASA woensdag.

Parker wist in 1958 de werking van zonnewind te bewijzen, een stroom van geladen deeltjes die kan zorgen voor storingen in het elektriciteitsnetwerk en in communicatienetwerken.

De sonde wordt in 2018 gelanceerd en moet uiteindelijk door de gloeiende atmosfeer van de zon vliegen. Daar doet het apparaat onderzoek naar de effecten van die atmosfeer op de aarde. 

Zo willen de Amerikanen onderzoeken hoe de ster werkt en hoe er beter rekening gehouden kan worden met de gevolgen van 'ruimteweer' op aarde. De Parker Solar Probe moet tegen temperaturen tot 1.371 graden Celsius kunnen en supersonische deeltjes en extreme straling weerstaan. Het apparaat zal op een afstand van zeven miljoen kilometer rond de zon vliegen.

"We zullen zeven keer dichterbij de zon komen dan elke andere missie ooit uitgevoerd", aldus een van de onderzoekers. Vervolgens stuurt de sonde de verzamelde informatie terug naar de aarde, op zo'n 0,15 miljard kilometer afstand.

Kosten

Wetenschappers hopen ook op duidelijkheid waarom de atmosfeer een hogere temperatuur heeft dan het oppervlakte van de ster. In totaal moet de sonde 24 keer om de zon heen vliegen. De NASA betaalt 1,5 miljard dollar (ongeveer 1,33 miljard euro) voor het apparaat.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie