Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Visuele deel van hersenen pas volwassen rond 36e levensjaar'

Het visuele gedeelte van het menselijk brein ontwikkelt zich veel langer dan tot nu toe werd aangenomen. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

De visuele cortex bereikt de volwassenheid tussen het 32e en het 40e levensjaar. Pas daarna gaan de hersencellen in het gebied snel minder goed functioneren.

Dat melden Canadese onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neuroscience.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door hersenweefsel te bestuderen van overledenen die leeftijden hadden bereikt tussen de 30 en 80 jaar. Ze analyseerden specifieke eiwitten in de visuele cortex die zorgen voor activiteit in de hersencellen in dit gebied.

Gaten

Uit het onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van sommige eiwitten piekte rond het 36e levensjaar. Dat wijst erop dat de visuele cortex rond deze tijd optimaal functioneert. Rond het 55e levensjaar is de hoeveelheid van deze 'activerende' eiwitten geslonken met 75 procent.

Lang werd aangenomen dat het visuele gedeelte van het menselijk brein al volledig ontwikkeld was rond het zesde levensjaar. "Maar er zitten grote gaten in ons begrip van hoe onze hersenen functioneren", verklaart hoofdonderzoeker Kathryn Murphy van de McMaster Universiteit op nieuwssite Phys.org. "Het idee dat de zintuiglijke delen van het brein zich in onze kindertijd al volledig ontwikkelen en daarna onveranderd blijven, klopt niet."

Lui

De studie heeft mogelijk consequenties voor de behandeling van bepaalde oogaandoeningen. Zo worden nu alleen kinderen behandeld aan een lui oog (door een pleister over hun goede oog te plakken). De nieuwe bevinding suggereert volgens Murphy dat zo’n aanpak mogelijk ook op latere leeftijd nog kan werken.


Lees meer over:

ogen

Aanbevolen artikelen