Donderdag 18 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Groter gedeelte koraalrif Great Barrier Reef verbleekt'

Het koraal van het Great Barrier Reef in Australië is ernstiger verbleekt dan gedacht. Naar schatting is 29 procent van het ondiepe koraal beschadigd.
Door NU.nl

Onderzoekers meldden eerder dat in 2016 22 procent van het ondiepe gedeelte van het 1.300 kilometer lange koraalrif was verbleekt. Na nieuwe onderzoeksresultaten vanuit zowel de lucht als in het water is dat percentage nu naar boven bijgesteld.

Dit jaar is het tweede opeenvolgende jaar van ernstige verbleking en dat stemt de onderzoekers pessimistisch.

"We zijn zeer bezorgd om de gevolgen voor het rif", zegt Russell Reichelt, voorzitter van het Great Barrier Reef-parkbeheer tegen AFP. "Er is in 2016 meer koraal afgestorven dan gedacht en die ontwikkeling zet zich naar verwachting door in 2017."

Door oplopende watertemperaturen liep het koraalrif vorig jaar in maart en april al de hevigste verbleking op ooit gemeten. Op steeds meer plekken in het Barrier Reef ziet men koraalverbleking. De verbleking van koraal is het gevolg van verlies van algen, waardoor koraal kleur verliest.

Beeld uit video: Great Barrier Reef ernstig aangetast door koraalverbleking
Afspelen knop

Great Barrier Reef ernstig aangetast door koraalverbleking

Great Barrier Reef ernstig aangetast door koraalverbleking

Klimaatverandering

Het gebied dat het hevigst is getroffen is de omgeving van de toeristenstad Port Douglas, waar naar schatting 70 procent van het ondiepe koraal dood is.

Verbleking van koraal wordt geweten aan klimaatverandering. Door de steeds vaker voorkomende verbleking in een kortere tijdspanne heeft het aangetaste koraal onvoldoende tijd om te herstellen. Het koraal kan herstellen als de watertemperatuur weer daalt, zodat de algen terugkeren.

Andere oorzaken van beschadiging zijn cyclonen, koraalziekten en de stijgende populatie van zeesterren die zich voeden met koraalpoliepen.

Het Great Barrier Reef, een koraalrif dat bestaat uit duizenden kleine koraalrifjes, staat sinds 1981 op de werelderfgoedlijst.

Verbleking Great Barrier Reef

 


Lees meer over:
Great Barrier Reef

Aanbevolen artikelen