
'Angst voor toekomstige gebeurtenis schuilt in specifiek hersengebied'
Mensen die vaak bang zijn voor toekomstige gebeurtenissen hebben gemiddeld genomen een relatief groot neostriatum. Dit hersengebied onder de schors van de grote hersenen speelt een belangrijke rol bij het reguleren van emoties. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Emotion.
De wetenschappers van Dartmouth University in New Hampshire kwamen tot hun bevindingen door 61 proefpersonen een vragenlijst te laten invullen. Met de vragen werd gemeten in hoeverre de deelnemers geneigd waren om zich zorgen te maken over gebeurtenissen in de toekomst, zoals een vliegreis of een bezoek aan de tandarts.
Vervolgens werden er hersenscans gemaakt van alle proefpersonen. Wat bleek? De deelnemers die veel piekerden over de toekomst hadden meer grijze stof in hun neostriatum.
Angststoornis
"Mogelijk is er een verband tussen de grootte van je striatum en de mate waarin je kunt omgaan met een onzekere toekomst", verklaart hoofdonderzoeker Justin Kim van Dartmouth University op nieuwssite EurekAlert. "Dat betekent overigens niet dat je per definitie een angststoornis hebt als je meer grijze massa hebt in dit hersengebied."
Wel kan de grootte van het striatum mogelijk aanwijzingen geven over het risico dat iemand loopt om een angststoornis te ontwikkelen. "Onze bevindingen bieden misschien een manier om dit biologisch te meten", verklaart Kim.