Best bewaarde fossiel gepantserde dinosaurus te zien in Canadees museum

Het honderdtien miljoen jaar oude fossiel van een nodosaurus is vanaf afgelopen weekend te bekijken in het Royal Tyrrel-museum in Alberta, Canada. Het wordt gezien als het best bewaarde fossiel van een gepantserde dinosaurus ter wereld.

Er waren zevenduizend uren van reconstructiewerkzaamheden verspreid over zes jaar voor nodig om het bijna vijf meter lange fossiel klaar te maken voor de blikken van de museumbezoekers, meldt The Guardian.

Onderzoekers denken dat de nodosaurus door een overstroming naar zee werd gesleurd en daar snel naar de bodem zonk en werd bedekt met bodemafzettingen. "Omdat het zo snel werd begraven, waren aaseters niet in staat bij het dier te komen en kon het karkas niet veel ontbinden voordat het versteende", zei onderzoeker Caleb Brown van het museum

"Meestal hebben we bij de vondst van dinosaurusfossielen alleen een skelet, de botten. En dan moeten we onze verbeelding gebruiken om te reconstrueren hoe ze eruitzagen."

Stekelplaatsing

Het fossiel werd in 2011 aangetroffen door een mijnwerker die teerhoudend zand aan het winnen was. Het viel hem op dat enkele rotsen een vreemde kleur en textuur hadden. Het bleek het anderhalve ton wegende fossiel van de nodosaurus te zijn. 

Volgens de wetenschappers biedt het fossiel hen de kans om allerlei nieuwe zaken te bestuderen, zoals de textuur van de huid van de dinosaurus tot de groei en plaatsing van de beschermende stekels op zijn pantser.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie