'Amerikaanse gletsjers zullen voor 2050 zijn verdwenen'

Alle gletsjers in de Verenigde Staten zullen waarschijnlijk voor 2050 zijn verdwenen. Dat melden Amerikaanse wetenschappers naar aanleiding van een nieuwe studie.

De gletsjers in Glacier Park in de staat Montana zijn sinds 1966 met 39 procent tot 85 procent gekrompen.

Gletsjers in de andere noordelijke staten van de Verenigde Staten smelten op ongeveer hetzelfde tempo en dreigen allemaal te verdwijnen.

Dat melden onderzoekers van de US Geological Survey.

Satellietbeelden

De wetenschappers bestudeerden luchtfoto's en satellietbeelden die in de afgelopen decennia van Glacier Park zijn gemaakt. Het park bevatte aan het einde van de 19e eeuw nog 150 gletsjers. In 1966 waren er nog maar 36 van deze ijsafzettingen over. Inmiddels is er zo veel ijs gesmolten in het park dat nog slechts 26 ijsmassa's groot genoeg zijn om de naam gletsjer te mogen dragen.

Volgens hoofdonderzoeker Daniel Farge zijn de smeltende gletsjers van Montana onderdeel van een trend die in alle noordelijke staten van de Verenigde Staten aan de gang is. Hij voorspelt dat alle Amerikaanse gletsjers binnen afzienbare tijd zijn gesmolten.

"Het is onvermijdelijk dat we ze gaan verliezen in de komende decennia", zegt hij in de Britse krant The Guardian. Bij eerdere studies is volgens Farge geconstateerd dat ook gletsjers in staten als Colorado en Washington hard smelten. "Hoewel de grotere gletsjers in het noordwesten iets langer stand zullen houden, zullen ze uiteindelijk allemaal verdwijnen." 

Oorzaak

De oorzaak is volgens Farge duidelijk: een onomkeerbare opwarming van de aarde. "De gletsjers hebben te maken met hoge temperaturen en hoeveelheden neerslag die in 7000 jaar nooit eerder zijn voorgekomen", verklaart hij. "Ik heb geen hoop dat ze zullen overleven. We hebben een gigantische ommekeer nodig, waarbij de temperaturen snel afkoelen. Maar niets wijst erop dat zo'n ommekeer aanstaande is."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie