Vrouwelijke libellen zetten soms hun eigen dood in scène, zo blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke studie.

Vrouwtjes van de soort Aeshna juncea (ook wel venglazenmakers genoemd) hebben een bijzondere tactiek om opdringerige mannetjes af te schudden: ze laten zich plotseling op de grond vallen en houden zich voor dood.

Op die manier slagen de insecten er vaak in om de mannetjes te misleiden en een gedwongen paring te voorkomen.

Dat melden Zwitserse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Ecology.

Bewegingsloos

Hoofdonderzoeker Rassim Khelifa van de Universiteit van Zürich ontdekte het bijzondere gedrag bij toeval. Toen hij in de Zwitserse Alpen larven van libellen verzamelde voor zijn onderzoek, zag hij een vrouwtje dat plotseling ter aarde stortte en bewegingsloos bleef liggen.

Een mannetje dat achter haar aanzat, staakte daarop zijn pogingen om te paren. Khelifa zag dat het 'verongelukte' vrouwtje weer tot leven kwam toen het mannetje was verdwenen. "Ik was enorm verrast", verklaart de bioloog op nieuwssite New Scientist.

Khelifa besloot meer libellen te observeren in het gebied. Uiteindelijk was hij getuige van 27 gevallen waarbij vrouwtjes uit de lucht vielen en zich dood hielden voor opdringerige mannetjes. Uiteindelijk wisten 21 van de vrouwtjes hun belager met deze truc af te schudden.

Eitjes

"Vrouwtjes gedragen zich op deze manier als ze intens worden lastiggevallen door een mannetje", aldus Khelifa's collega-onderzoeker Adolfo Cordero-Rivera.

De vrouwtjes die zich voor dood hielden waren waarschijnlijk net bevrucht door een andere partner en stonden op het punt om eitjes te leggen. De insecten zijn op zo'n moment zeer kwetsbaar. Als ze vlak nadat ze zijn bevrucht een tweede keer paren, kunnen hun eitjes en hun voortplantingsorgaan beschadigd raken.