AMSTERDAM - Amerikaanse onderzoekers hebben een gen geïdentificeerd dat mogelijk bescherming biedt tegen besmetting met HIV en het ontwikkelen van aids.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Volgens wetenschappers van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases zijn mensen die verscheidene kopieën van een gen in zich dragen dat de proteïne CCL3L1 codeert beter beschermd tegen HIV en aids. De bevindingen van de onderzoekers zijn donderdag gepubliceerd door het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Uit onderzoek van bloedmonsters van 4.300 mensen is gebleken dat personen die vier CCL3L1 kopieën in hun lichamelijke opmaak bij zich dragen van nature beter beschermd zijn dan mensen die minder kopieën hebben. Over het hoe en waarom van het verschil in CCL3L1 producerende genen is weinig bekend.

Volgens de onderzoekers gaat het om een aangeboren verschil tussen personen dat niet is gebonden aan etnische afkomst. In alle bevolkingsgroepen komen personen voor die meer of minder CCL3L1 produceren, aldus de onderzoekers.

De ontdekking van de beschermende werking van deze proteïne kan aanleiding zijn tot het vinden van manieren om mensen beter te beschermen tegen besmetting met HIV, het virus dat aids veroorzaakt.