Woensdag 25 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Bultruggen

Babywalvissen communiceren op fluistertoon met hun moeder

Babywalvissen communiceren tijdens lange reizen op fluistertoon met hun moeder. Jonge bultruggen grommen en piepen opvallend zacht tijdens de eerste lange tocht die ze maken met hun moeder.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Waarschijnlijk dempen de dieren deze geluiden om hun aanwezigheid niet te verraden aan orka's, zo melden Deense onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Functional Ecology.

Zuignappen

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door geluidsapparatuur met zuignappen te bevestigen op de buik van acht babywalvissen die samen met hun moeder migreerden vanuit Australië naar Antarctica. "De geluidsrecorder bleef ongeveer een dag zitten, daarna liet het apparaat los", vertelt hoofdonderzoekster Simone Videsen op nieuwssite NPR.

Vooral tijdens het zwemmen bleken de babybultruggen veel gedempte geluiden te maken. Als de dieren rustten of werden verzorgd door hun moeder, waren ze meestal stil.

Zelfbescherming

De wetenschappers vermoeden dat de jongen tijdens het reizen vooral geluiden maken om hun moeder te laten weten waar ze zich bevinden. Op die manier raken de dieren elkaar niet kwijt. 

De gedempte toon van het gepiep is volgens Videsen mogelijk een vorm van zelfbescherming. "Er zwemmen veel orka's in de zee die het gemunt hebben op de kalveren van bultruggen, zij kunnen de signalen tussen moeder en kalf gebruiken om prooien op te sporen."

Aanbevolen artikelen