Ernstige koraalverbleking in opeenvolgende jaren heeft twee derde van het Great Barrier Reef beschadigd. Luchtfoto's van het beroemde koraalrif in de Koraalzee ten noordoosten van Australië wijzen dat uit. 

Volgens wetenschappers tast de verbleking een gebied van 1.500 kilometer van het koraalrif aan. Op steeds meer plekken in het Barrier Reef ziet men koraalverbleking. De verbleking van koraal is het gevolg van verlies van algen. Daardoor verliest steenkoraal haar kleur.

De wetenschap wijt het fenomeen aan klimaatverandering. Door de steeds vaker voorkomende koraalverbleking in een kortere tijdspanne heeft het aangetaste koraal onvoldoende tijd om te herstellen.

Tegenover de BBC luidt professor Terry Hughes van James Cook University de noodklok. "De laatste jaren komt koraalverbleking steeds vaker voor. Hoe sneller we actie ondernemen tegen broeikasgassen en fossiele brandstoffen, hoe beter het is."

Het Great Barrier Reef, een koraalrif dat bestaat uit duizenden kleine koraalrifjes, staat sinds 1981 op de werelderfgoedlijst. De Verenigde Naties noemen het koraalrif de "meest biologisch diverse" ter wereld en beschrijven het gebied als "een rif met enorme wetenschappelijke waarde".

Great Barrier Reef ernstig aangetast door koraalverbleking
Great Barrier Reef ernstig aangetast door koraalverbleking