EU-commissaris Carlos Moedas (Wetenschap) is zeer bezorgd over de vrijheid van wetenschappelijk onderzoek en andere Europese waarden in Hongarije. 

Hij riep de regering woensdag op de relatie met de andere EU-landen niet te beschadigen. 

Het Hongaarse parlement nam dinsdag een wet aan die het einde kan inluiden van de gerespecteerde, door filantroop George Soros opgerichte Central European University (CEU). Daartegen wordt in binnen- en buitenland geprotesteerd, ook bij Moedas.

Hij vreest voor de autonomie van academische instellingen in Hongarije. De Europese Commissie onderzoekt of de wet door de beugel kan.

Opheldering

Minister Bert Koenders vna Buitenlandse Zaken vraagt Hongarije om opheldering over de wet: "De universiteit is één van de pilaren van een vrije maatschappij."

De ambassadeur in Boedapest gaat opheldering vragen bij de Hongaarse autoriteiten, laat de bewindsman woensdag in een verklaring weten. 

Orbán

De Hongaarse Orbán-regering legt ook mensenrechtenorganisaties en onafhankelijke media het vuur aan de schenen.

Vicevoorzitter Frans Timmermans, die in de commissie verantwoordelijk is voor Grondrechten, houdt over een week een presentatie aan zijn collega’s over hoe het land lijkt weg te drijven van de liberale democratie. Timmermans liet weten Moedas volledig te steunen.