Zondag 26 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
muis

Muizen leven al vijftienduizend jaar in buurt van mensen

Muizen leven al zo'n vijftienduizend jaar in de buurt van mensen, zo blijkt uit een nieuwe studie. 
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

De dieren leefden al in de eerste nederzettingen van jager-verzamelaars voordat de landbouw werd uitgevonden, melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Vooral de muizensoort Mus musculus domesticus zocht vijftienduizend jaar geleden al in de buurt van mensen. Deze soort staat ook wel bekend als de 'huismuis' en is nog steeds volop in steden te vinden. 

De wetenschappers van de Universiteit van York kwamen tot hun bevindingen door kiezen van muizen te verzamelen op plekken in Israël waar oude nederzettingen van jager-verzamelaars zijn opgegraven. Ze vonden in totaal 272 muizenkiezen.

De oudste kiezen werden opgegraven in de resten van nederzettingen die ongeveer vijftienduizend jaar oud zijn. De bewoners van deze plaatsen waren de Natufiërs, een volk dat onderaardse huizen bouwde, maar nog geen landbouw bedreef.

Voedsel

Tot nu toe werd aangenomen dat muizen pas in de buurt van mensen gingen leven op het moment dat de eerste volken voedsel gingen verbouwen. De Natufiërs sloegen echter alleen voedsel op in hun woningen en lieten waarschijnlijk ook afval rondslingeren. Daardoor werden waarschijnlijk muizen aangetrokken.

"De Natufiërs leverden de dieren geen voedsel op de schaal waarop boeren dat later zouden doen, maar ze verzamelden wel wilde planten en zaden, en ze sloegen dit voedsel op", verklaart hoofdonderzoeker Lior Weissbrod op nieuwssite New Scientist.

De eerste paar duizend jaar hadden muizen overigens 'vrij spel' in de buurt van mensen. Katten werden pas ongeveer negenduizend jaar geleden gedomesticeerd.

Aanbevolen artikelen