Belangrijke documenten uit de hele wereld kunnen voortaan voor de komende generaties veilig worden opgeslagen in een ''schatkist'' op de Noorse eilandengroep Spitsbergen. 

Het 'Arctic World Archive' in een buiten bedrijf gestelde kolenmijn bij de stad Longyearbyen is maandag officieel geopend. Landen die vrezen te worden getroffen door oorlog, natuurgeweld of computerkrakers kunnen er hun geschriften of film voor ten minste vijfhonderd jaar laten bewaren.

In de mijn is de temperatuur altijd tussen de 5 en 10 graden onder nul, uitermate geschikt voor het heel lang goed houden van informatiedragers. Spitsbergen staat bovendien te boek als gedemilitariseerde zone. Mexico en Brazilië zijn de eerste klanten.

De Mexicanen brengen bijvoorbeeld uit angst voor aardbevingen onder meer hun grondwet in Longyearbyen onder. ''Het is een bijzonder gevoel dat ik het geheugen van mijn land ga opslaan op een eiland bij de noordpool'', zei Eric Cardoso namens het nationaal archief.

Op Spitsbergen wordt al zaaigoed uit de hele wereld bewaard. Dat kwam onlangs voor het eerst van pas voor teruglevering aan Aleppo waar door de Syrische strijd zaadvoorraden verloren waren gegaan.