Nederlandse onderzoekers zijn erin geslaagd om oude muizen te 'verjongen' met een nieuw geneesmiddel. 

De afgetakelde, kalende muizen kregen door het medicijn weer meer haar. Verder gingen hun nieren beter werken en kregen de dieren weer zin om in hun looprad te rennen.

Dat melden de onderzoekers van de Erasmus Universiteit in het wetenschappelijk tijdschrift Cell.

Ontstekingen

Het middel dat de verouderde muizen kregen toegediend, ruimt zogenoemde senescente cellen in hun lichaam op. Dit zijn cellen die eigenlijk spier- of huidcellen zouden moeten repareren, maar niet meer werken door ouderdom. Ze veroorzaken vaak ontstekingen die leiden tot allerlei ouderdomsklachten.

De wetenschappers behandelden de muizen tien maanden lang met het nieuwe medicijn. Het werd drie keer in de week toegediend via een infuus.  

Vacht

Na tien dagen begonnen de oude muizen een dikkere vacht te krijgen, na drie weken begonnen ze weer op eigen initiatief hun looprad te gebruiken en na een maand verbeterde hun nierfunctie. "En we zagen geen bijwerkingen", verklaart hoofdonderzoeker Peter de Keizer op nieuwssite Phys.org.

De Keizer hoopt dat het middel ooit op mensen kan worden getest, maar die experimenten zijn nog ver weg. Eerst moet worden onderzocht of het medicijn geen stoffen bevat die schadelijk zijn voor het menselijk lichaam.