‘Kleine hersenen zijn belangrijker dan gedacht’

De kleine hersenen vervullen een belangrijkere rol in het brein dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt uit een nieuwe studie.

De kleine hersenen is de naam voor een aparte structuur achterin in het menselijk brein die zintuiglijke informatie verwerkt en de spieren aanstuurt. 

Nu blijkt echter dat dit hersendeel - dat ook wel cerebellum wordt genoemd - nog een complexere functie heeft: het hersendeel reageert sterk op beloningen zoals voedsel.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Muizen

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de hersenactiviteit van muizen te bestuderen. Ze leerden de dieren op een hendeltje te drukken om een beloning te ontvangen in de vorm van suikerwater. 

De wetenschappers verwachtten vooral activiteit in de kleine hersenen te zien bij spierbewegingen, dus op het moment dat de muizen de hendel indrukten. Maar toen de dieren wachtten op hun beloning, bleven bepaalde cellen in het cerebellum actief. Dat suggereert dat de kleine hersenen anticipeerden op het suikerwater dat de muizen in het vooruitzicht was gesteld.

Onverwachts

“Het was een observatie die we niet hadden verwacht”, verklaart hoofdonderzoeker Liqun Luo op de nieuwssite van de Universiteit van Stanford. “We zeiden tegen elkaar: ‘wauw, de kleine hersenen reageren op de beloning.”

Mogelijk speelt het cerebellum een grotere rol bij cognitieve taken dan tot nu toe werd aangenomen. Aanvullend onderzoek moet uitwijzen of de kleine hersenen bij meer denktaken in actie komen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie