'Smelten zee-ijs op Noordpool niet alleen veroorzaakt door mens'

Het smelten van het zee-ijs op de Noordpool wordt niet alleen veroorzaakt door de mens. Uit een studie van de Universiteit van Californië is gebleken dat warme lucht naar de pool voert, waardoor het ijs sneller smelt.

De warme lucht wordt veroorzaakt door een afwijking in de luchtcirculatie, stellen de onderzoekers in het blad Nature Climate Change.

De studie verklaart voor het eerst waarom het smelten van het ijs op de Noordpool sneller gaat dan de meeste klimaatmodellen eerder voorspelden.

"Het Arctische zee-ijs is minder gevoelig voor de menselijke invloeden dan wanneer men aanneemt dat alle waargenomen ijsverlies door de mens wordt veroorzaakt", stelt een van de onderzoekers.

Eerder werd bekend dat het poolijs nog 14,3 miljoen vierkante kilometer beslaat. Dat is volgens onderzoekscentrum NSIDC een miljoen vierkante kilometer minder dan het gemiddelde over de afgelopen drie decennia.

Regen

In hetzelfde blad concluderen klimaatonderzoekers Richard Bintanja en Olivier Andry dat door de opwarming van de aarde neerslag in het gebied rond de Noordpool aan het eind van de eeuw vooral uit veel regen zal bestaan. Nu is dat nog voornamelijk sneeuw. 

Volgens Bintanja, werkzaam bij het KNMI en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, krijgt dit ''enorme'' consequenties. Bijvoorbeeld voor de afsmelting van sneeuw, gletsjers, zee-ijs en permafrost, waardoor mogelijk meer broeikasgas methaan vrijkomt. Ook komen hierdoor onder meer allerlei ecosystemen die van vers water afhankelijk zijn in gevaar.

Drie jaar geleden stelden KNMI-onderzoekers al vast dat de opwarming in het Noordpoolgebied leidt tot meer neerslag. Maar toen gingen ze ervan uit dat door de lage temperaturen deze extra neerslag vooral in de vorm van sneeuw zou gaan vallen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie