Bijzondere samenscholingen walvissen voor kust Zuid-Afrika geregistreerd

Wetenschappers hebben voor de kust van Zuid-Afrika enkele mysterieuze bijeenkomsten van walvissen waargenomen. De bultruggen lagen in groepen van meer dan tweehonderd bijeen om zich te voeden. 

De samenscholingen van bultruggen werden waargenomen door wetenschappers tijdens boottochten in 2011, 2014 en 2015. Ook vanuit vliegtuigen is het gedrag in de afgelopen jaren enkele malen gefilmd, zo meldt het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.  

Voor die tijd zijn er echter nooit groepen van honderden walvissen waargenomen. Wetenschappers zagen de dieren soms wel in elkaars gezelschap, maar dan ging het om groepjes van drie tot maximaal twintig exemplaren. Normaal gesproken leven walvissen namelijk solitair en zoeken ze naar voedsel in de koude wateren bij de Zuidpool. 

De Zuid-Afrikaanse onderzoekers hebben geen verklaring voor de massale samenscholingen van de laatste jaren. "Ik had nog nooit zoiets als dit gezien", verklaart hoofdonderzoeker Ken Findlay op nieuwssite New Scientist. "Maar het is mogelijk dat walvissen dit gedrag al langer vertonen, alleen simpelweg niet op plekken waar we het konden zien." 

Toename populatie

De laatste decennia is de wereldwijde populatie bultruggen sterk gegroeid. Volgens Findlay is het niet uitgesloten dat de massale groepsvorming van de dieren daardoor meer zichtbaar is geworden. "Omdat er vroeger maar zo weinig bultruggen waren, is het ons misschien gewoon nooit opgevallen", zegt Findlay.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie