Het menselijk brein kan mogelijk nog minutenlang actief blijven na de dood, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Canadese onderzoekers hebben in een ziekenhuis hersenactiviteit gemeten bij een patiënt toen het hart van deze persoon niet meer klopte. De activiteit bestond uit zogenoemde deltagolven, een soort hersengolf die ook voorkomt tijdens de eerste fase van slaap, meldt het wetenschappelijk tijdschrift Canadian Journal of Neurological Science.

De onderzoekers van de Universiteit van Western Ontario bekeken de hersenactiviteit bij in totaal vier mensen die stierven op de intensive care van een Canadees ziekenhuis dat niet met naam wordt genoemd in de publicatie.

Bij drie patiënten was de activiteit in het brein al weggeëbd voordat hun hart stopte met kloppen. Maar bij één overledene werden hersengolven gedetecteerd tot tien minuten na het overlijden. Aangezien de bloedcirculatie van deze persoon al niet meer functioneerde op het moment van de hersenactiviteit, kunnen de wetenschappers geen verklaring bedenken voor de meting.

Ze hebben hun apparatuur nagekeken, maar vonden geen aanwijzingen voor meetfouten, zo meldt het blog Neuroskeptic.  

Ratten

Verder is het opvallend dat er bij geen van de vier patiënten abrupte veranderingen in hersengolven optraden op het moment dat de dood intrad. Wetenschappers hebben eerder aangetoond dat er bij stervende ratten vaak een piek in hersenactiviteit optreedt vlak voor de dood.  

De metingen bij de vier patiënten moeten volgens de Canadese wetenschappers verder worden onderzocht om te bepalen hoe relevant ze zijn. De proefpersonen waren alle vier ernstig ziek en gebruikten zware medicijnen. Mogelijk heeft dat hun hersenactiviteit op het moment van de dood beïnvloed.