Voor het eerst zijn er filmbeelden gemaakt van spitssnuitdolfijnen van True, één van de zeldzaamste dolfijnsoorten op aarde.

Twee bestuurders van een boot met schoolkinderen filmden drie exemplaren van de zeldzame dolfijnensoort voor de kust van de Azoren. Tot nu toe is de spitssnuitdolfijn van True slechts zeven keer waargenomen door mensen, melden Schotse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PeerJ.

Eerste videobeelden ooit van zeldzame spitssnuitdolfijn bij Azoren
Video
Eerste videobeelden ooit van zeldzame spitssnuitdolfijn bij Azoren

Identificatie

De spitssnuitdolfijnen zwommen tien minuten lang aan de oppervlakte van de Atlantische oceaan en kwamen zo dicht bij de boot dat ze gemakkelijk waren te identificeren. Twee gidsen sprongen vervolgens met een camera in het water om de dieren van dichtbij te filmen. 

Biologen van de Universiteit van Sint Andrews hebben de videobeelden inmidddels uitgebreid bestudeerd. Volgens hoofdonderzoeker Natacha Aguilar de Soto is er geen twijfel mogelijk over de identiteit van de dolfijnen. "Dit zijn walvisachtigen die nog maar door een paar mensen op aarde zijn gezien", verklaart ze op nieuwssite New Scientist.

Duiken

Spitssnuitdolfijnen van True vertonen zich zelden in de buurt van mensen. De dieren leven in diepe wateren in het gematigde deel van de Atlantische Oceaan. Ook komen ze voor in het zuidwestelijke deel van de Indische oceaan. Ze komen steeds maar enkele minuten aan het oppervlak om adem te halen en maken vervolgens een duik die tot twee uur kan duren.