De Verenigde Staten bouwen de 'koudste plek' in het heelal. Een zogenoemde supervriezer moet de temperatuur terugbrengen tot een miljardste graad boven het absolute nulpunt, de laagst mogelijke temperatuur. 

Dat is 273,15 graden onder nul, oftewel 0 Kelvin. Dan stoppen alle moleculen met bewegen.

Het apparaat waarmee dit bereikt moet worden is bijna klaar. In augustus gaat hij naar het internationale ruimtestation ISS, heeft de ruimtevaartorganisatie NASA dinsdag aangekondigd.

Het experiment is belangrijk voor het onderzoek naar fasen van stoffen. De bekendste fasen zijn vast, vloeibaar en gasvormig. Bij extreem lage temperaturen ontstaat een andere fase, het Bose-Einstein condensaat, maar wetenschappers hebben nog niet helemaal door wat er dan gebeurt.

Superfluïde

Wel weten ze dat atomen dan geen enkele wrijving meer voelen, ze worden 'superfluïde'. ''Als je zulk water hebt en het laat ronddraaien in een glas, zou het altijd blijven draaien. Er is geen stroperigheid om het af te remmen en de energie af te voeren. Als we dat beter begrijpen, kunnen we het gebruiken voor efficiëntere energie''', zegt de NASA.

Op aarde zijn al experimenten gedaan met het Bose-Einstein condensaat, maar die atomen blijven maar een fractie bestaan, te kort om echt goed te bekijken. In de ruimte hebben scanners meer tijd, in de toekomst mogelijk minutenlang.