Zwembaden bevatten behalve water ook liters urine, stellen Canadese wetenschappers. Ze namen voor hun onderzoek 250 watermonsters uit 31 zwembaden en bubbelbaden en gebruikten een zoetstof als meetmiddel om de hoeveelheid urine te bepalen. 

Een van de onderzochte zwembaden bevatte 830.000 liter water, ongeveer de inhoud van een 25-meterbad. In al dat water zat 75 liter urine. Een zwembad dat half zo groot was, bevatte 30 liter urine. Urine is zelf steriel, maar het kan reageren met andere stoffen in het water, zoals chloor. 

De studie staat in het wetenschapsblad Environmental Science and Technology Letters. De onderzoekers zeggen niets over de kwaliteit van de onderzochte zwembaden en hoe representatief de uitkomsten zijn. 

De Kennis van Nu (DKVN), een wetenschapssite, plaatst kanttekeningen bij de resultaten: de hoeveelheid urine is bijvoorbeeld zeer klein ten opzichte van de hoeveelheid water (0,006 tot 0,009 procent). Ook de methode die de Canadese wetenschappers gebruiken om de aanwezigheid van urine aan te tonen is niet waterdicht, zegt DKVN.