Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om meditatie na te bootsen in het brein van muizen. 

De meditatie-achtige hersenactiviteit werd opgewekt bij de dieren met behulp van optogenetica.

Bij deze techniek worden hersencellen met genetische manipulatie gevoelig gemaakt voor licht. Vervolgens kunnen deze cellen op afstand worden gestimuleerd met een sterke lamp, zodat specifieke hersengolven ontstaan.

De onderzoekers van de Universiteit van Oregon melden hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.  

Prikkels

De wetenschappers brachten de hersenen van verschillende muizen gedurende drie weken elke dag 30 minuten lang in de meditatiestand. Vervolgens keken ze hoe de dieren reageerden op verschillende omgevingsprikkels.

De dieren bleken door de gesimuleerde meditatie minder angstig te worden. Zo verstopten de mediterende muizen zich minder vaak in hun hok dan soortgenoten die niet regelmatig werden gestimuleerd met het laserlicht.   

Mensen   

Of de dieren de effecten van de meditatie zelf hebben gevoeld en of hun mentale staat veranderde, durft hoofdonderzoeker Michael Posner niet te zeggen. "We weten niet in welke mate de behandeling effect sorteerde", verklaart hij op nieuwssite New Scientist. "Misschien dat mensen van andere aspecten van meditatie profiteren dan dieren. Dat is niet te zeggen".