'Landmassa onder Nieuw-Zeeland is achtste continent op aarde'

Geologen stellen dat de landmassa onder Nieuw-Zeeland moet worden beschouwd als het achtste continent op aarde. 

Nieuw-Zeeland maakt deel uit van een aardplaat die in totaal vijf miljoen vierkante kilometer beslaat en Zeelandia wordt genoemd. De landmassa waar Nieuw-Zeeland ligt, voldoet aan alle criteria voor continenten meldt het wetenschappelijk tijdschrift Geological Society of America Today.

Tot nu toe werd Zeelandia nooit beschouwd als een continent, omdat 94 procent van het stuk aardkorst onderwater ligt. Alleen de eilanden van Nieuw-Zeeland en Nieuw-Caledonië liggen boven zeeniveau. Maar de Amerikaanse onderzoekers wijzen erop dat een landmassa niet per definitie boven water hoeft te liggen om de titel continent te verdienen.

De aardkorst van Zeelandia is dikker dan de korst van de Stille Oceaan. Verder ligt de landmassa ook een stuk hoger dan de omliggende gebieden en heeft het een apart soort geologie.  

Jongste continent

Op basis van die kenmerken voldoet Zeelandia volgens hoofdonderzoeker Nick Mortimer aan alle eisen voor continenten, zo meldt BBC News. Op dit moment is er geen wetenschappelijk orgaan dat continenten formeel erkent. Zeelandia kan dus in theorie al in aardrijkskundeboeken worden opgenomen als extra continent. 

Als de landmassa inderdaad wordt beschouwd als achtste continent, zou Zeelandia het jongste continent op aarde zijn. Het stuk aardkorst brak ongeveer 60 tot 80 miljoen jaar geleden af van het continent Australië.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie