'Ruimtemissies VS laten nog jaren op zich wachten'

Het zal nog jaren duren voordat de Verenigde Staten weer zelf mensen in een baan rond de aarde brengen.

Er zijn op dit moment nog te veel gevaren, concludeert de Amerikaanse versie van de Rekenkamer (GAO) donderdag in een rapport.

De onderzoekers adviseren om een alternatief te bedenken.Op dit moment zijn alleen Rusland en China in staat om astronauten en kosmonauten naar de ruimte te brengen. De Verenigde Staten kunnen dat niet meer sinds de laatste spaceshuttlevlucht in 2011.

Vroeger zou de ruimtevaartorganisatie NASA een opvolger maken, maar dat is nu uitbesteed aan de bedrijven Boeing en SpaceX. Hun raketten hadden dit jaar door de keuring moeten komen, maar dat gaat niet lukken.

Motoren

Bij de Atlas V-raket van Boeing zijn er twijfels over de motoren en de parachutes. In de motoren van de Falcon 9-raket van SpaceX zijn scheuren ontdekt.

De beide raketten worden mogelijk pas in 2019 goedgekeurd. In dat jaar eindigt het huidige contract met Rusland om Amerikanen naar het internationale ruimtestation ISS te brengen.

Contract

Het duurt ongeveer drie jaar om een nieuw contract af te sluiten, maar die tijd is er niet. Er kan dus een gat vallen in de Amerikaanse ISS-deelname, een project waar Washington miljarden in heeft geïnvesteerd.

Daarom moet de NASA een plan bedenken waarmee de Verenigde Staten kunnen blijven meedoen aan het ruimtestation, adviseert het rapport.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie