Fransen lopen vaker door rood stoplicht dan Japanners

Fransen zijn veel vaker geneigd om door een rood stoplicht te lopen dan Japanners, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Voetgangers in Frankrijk negeren in veertig procent van de gevallen een rood licht bij een oversteekplaats.

De kans dat Japanners op een zebrapad illegaal oversteken, is gemiddeld slechts twee procent.

Dat melden Franse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Society Open Science.

Videobeelden

De wetenschappers analyseerden videobeelden van voetgangers op zebrapaden in Franse stad Strasbourg en de Japanse stad Nagoya. In totaal bestudeerden ze 5.000 mensen bij het oversteken. Fransen bleken 20 keer vaker door rood licht te wandelen.  

Ook zijn Fransen twee keer zo vaak als Japanners geneigd om andere voetgangers te volgen op het zebrapad zonder dat ze zelf naar het stoplicht kijken, zo meldt nieuwssite Science Now. Soms werden ze daarna verrast door een auto, omdat het licht al op rood stond.

Ontmoedigen

Volgens hoofdonderzoeker Marie Pélé van de Universiteit van Strasbourg bewijst de studie dat de cultuur in een land van grote invloed is op het gedrag in het verkeer.

Ze wil meer studies naar verkeersgedrag in verschillende landen uitvoeren om tot betere verkeersmaatregelen te komen. Zo zou het in sommige landen volgens haar een goed idee zijn om een waarschuwingssignaal te laten horen als mensen door rood lopen. Daardoor zouden anderen worden ontmoedigd om achter deze voetgangers aan te lopen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie