Mensen met 'aapachtige ledematen' kunnen beter klimmen

Veel grote (mens)apen kunnen zich heel efficiënt voortbewegen door zich dicht op het bladerdek een weg door de bomen te slingeren. Om hun energieverbruik te leren begrijpen, wendden wetenschappers zich tot freerunning-atleten.

Het zou ethisch onverantwoord zijn om apen uit te rusten met de zuurstofmaskers die nodig zijn om hun energieverbruik te meten. Onderzoekers van de universiteit van Roehampton in  Londen kozen daarom voor de menselijke proefkonijnen die zich het meest aapachtig gedragen: beoefenaars van freerunning (ook bekend als parkour).

"Voor wat wij kunnen bereiken, zitten zij het dichtst bij onze apen-neven in de buurt", zei Lewis Halsey, hoofdauteur van de studie tegen de BBC. Het onderzoek verschijnt in de februari-editie van het Journal of Human Evolution.

Obstakelparcours

De proefpersonen kregen vier keer de gelegenheid een obstakelparcours te doorkruisen. Daarbij bleek dat ze bij iedere nieuwe poging iets behendiger werden. Dit lijkt op hoe orang-oetans beter leren klimmen wanneer zij zich door het bos bewegen en bekende bomen tegenkomen.

Het onderzoek toonde ook aan dat de freerun-atleten met de langste armen en de kortste benen zich het meest efficiënt voortbewogen.

"Dat lijkt nogal op een primaat die in bomen leeft", zegt Halsey. "Deze apensoorten hebben vaak brede borstkassen en lange armen, wat ze een grote spanwijdte geeft, en korte benen." Hoewel er natuurlijk nog steeds grote verschillen tussen apen en freerunners zijn, "is het patroon best vergelijkbaar."

Minimaal energievebruik

Volgens Halsey blijkt uit zijn studie dat mensen nog steeds goed zijn uitgerust voor een leven in de boomtoppen. "We zijn daar niet zo goed op aangepast als een orang-oetan, want we hebben niet dezelfde schouderflexibiliteit of sterke grip. Maar we zijn toch best goed."

De uitkomsten van het onderzoek verklaren hoe zoogdieren met zulke lichamen de energiebehoeften van hun complexe leefomgeving aankunnen: die lichamen zijn uitstekend afgestemd op een minimaal energieverbruik.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie