'Nederlandse wetenschappers willen in 2020 alle publicaties openbaar'

Nederlandse wetenschappers willen dat alle wetenschappelijke publicaties en data in 2020 vrij toegankelijk zijn voor iedereen.

Het Nederlandse wetenschapsveld presenteert die boodschap van 'open science' donderdag aan staatssecretaris Sander Dekker (Wetenschap). Dat meldt Trouw.

Bij het plan zijn universiteiten, hogescholen, academische ziekenhuizen en onderzoeksfinanciers NWO en ZonMW betrokken. Wetenschappers publiceren hun bevindingen nu vaak in tijdschriften, waarop hun collega’s en universiteiten een abonnement moeten hebben. Universiteiten zouden daarvoor jaarlijks ruim veertig miljoen euro overmaken aan uitgevers.

Wereldwijd gaat het zelfs om miljarden, stelt collegevoorzitter Jaap Winter van de Vrije Universiteit in de krant. Hij onderhandelt namens de Nederlandse universiteiten met de uitgevers over het plan. Zes van de acht grote uitgevers zouden inmiddels hebben toegezegd. In 2018 moet 60 procent van de artikelen al 'open' zijn, twee jaar later moet dit 100 procent zijn.

Nature

Grote wetenschappelijke tijdschriften zoals Nature en Science weigeren voorlopig hun betaalmuren af te schaffen. "Op de een of andere manier zullen we naar een situatie moeten waarin iedereen die artikelen kan lezen en de uitgeverijen toch een boterham kunnen verdienen. Of we nemen het digitaal publiceren geheel zelf ter hand", aldus de Winter in Trouw.

Dekker is voorstander dat alle wetenschappelijke publicaties de komende jaren vrij toegankelijk worden. Hij liet in 2013 al weten dat binnen tien jaar alle wetenschappelijke publicaties gratis online beschikbaar moeten zijn.

Wanneer alles gratis online te vinden is, kan een arts bijvoorbeeld sneller informatie krijgen over nieuwe behandelwijzen en een leraar nieuwe wetenschappelijk inzichten meenemen in zijn lessen, zo is het idee.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie