De doorbloeding van het gebied voor spraak in de hersenen is gemiddeld genomen minder goed bij stotteraars, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Hoe meer mensen last hebben stotteren, hoe minder bloed er stroomt door het spraakgebied van het brein, dat ook wel centrum van Broca wordt genoemd.

Mogelijk is een verminderde doorbloeding van het spraakcentrum één van de oorzaken van ernstig stotteren, melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Human Brain Mapping.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door zogenoemde perfusiescans te maken van de hersenen van 36 kinderen en volwassenen met stotterklachten. Met perfusiescans kan zichtbaar worden gemaakt hoe het bloed door het brein van mensen stroomt.

Uit de scans van de stotteraars bleek dat ze vaak last hadden van een verminderde bloeddoorstroming in het centrum van Broca. Bij veel van hen stroomden ook minder bloed door nabijgelegen hersengebieden die eveneens betrokken zijn bij spraak.

Doorbraak

"Als meerdere hersengebieden waren aangedaan, hadden de kinderen en volwassenen meestal ook meer last van stotteren", verklaart hoofdonderzoeker Bradley Peterson op nieuwssite Phys.org.

De wetenschapper beschouwt zijn ontdekking als een doorbraak in het onderzoek naar stotteren. "Dit is echt een opvallende bevinding."