Het maken van oogcontact met een gesprekspartner kost hersencapaciteit, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Als mensen oogcontact moeten maken en tegelijkertijd een lastig taalspelletje spelen, zijn ze vaker geneigd om hun blik af te wenden.

Dat suggereert dat we oogcontact vaak onbewust afbreken om ons te focussen op een andere cognitieve taak.

Tot die conclusie komen Japanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Cognition.

Gezicht

De wetenschappers lieten proefpersonen op de computer een taalspelletje spelen, waarbij ze steeds een woord kregen te zien. Vervolgens moesten ze zo snel mogelijk een toepasselijk werkwoord bedenken bij dat woord. Als het woord 'bal' op het scherm verscheen, typten ze bijvoorbeeld een werkwoord als 'gooien' in.

Tijdens dit spelletje voerden de proefpersonen een conversatie met een menselijk gezicht op een computerscherm, waarmee ze oogcontact moesten maken.

Uit het onderzoek blijkt dat de deelnemers bij lastigere opgaves in het taalspelletje vaker hun blik afwendden van het gezicht op computer.

Zwaar

Volgens hoofdonderzoeker Shogo Kajimura verklaart die bevinding waarom mensen in gesprekken vaak een sterke drang voelen om het oogcontact met hun gesprekspartner tijdelijk te verbreken.

"De dubbele taak om oogcontact te houden en tegelijkertijd in je brein te graven naar een specifiek woord, is gewoon te overweldigend", schrijft hij in het onderzoek. "Je hersenen sturen erop aan om het oogcontact te verbreken, zodat je je volledig kunt concentreren op het zoeken naar woorden."