China heeft zich tot doel gesteld om een raket met een maanlander naar de 'achterkant' van de maan te sturen. 

De landing op de vanaf de aarde gezien verste zijde van de maan zou al in 2018 moeten plaatsvinden.

In 2020 wil China een raket naar Mars lanceren om ook daar een ruimtevoertuig af te zetten.

Dat blijkt uit een nieuw ruimteprogramma dat is gepresenteerd door de Chinese overheid.

Ontstaansgeschiedenis

De plannen voor de maanlanding zijn het meest concreet. Eind 2017 zal er een maanlander met de naam Chang'e 5 worden gelanceerd naar de verre zijde van de maan, een gebied dat nog nooit door ruimtevoertuigen is bezocht.

De lander zal rotspuin en ander bodemmateriaal verzamelen om vervolgens terug te keren naar de aarde. Onderzoek op het meegebrachte materiaal kan daarna volgens de Chinezen nieuwe inzichten bieden in de ontstaansgeschiedenis van de maan.

Buitenaards

Het Marsprogramma van de Chinese overheid is vooral bedoeld om kennis op te doen voor toekomstige missies met menselijke astronauten. De raket die in 2020 wordt gelanceerd zal alleen nog een onderzoeksvoertuig afzetten op de rode planeet. Verder zijn ook enkele verkenningsmissies naar Jupiter gepland.  

De doelstellingen van het nieuwe ruimteprogramma zijn zeer ambitieus. "We zullen onderzoek doen naar grote vraagstukken die de oorsprong van het zonnestelsel kunnen verklaren", schrijven de Chinese ruimtewetenschappers. "Ook zal er worden gezocht naar buitenaards leven. "