Amerikaanse onderzoekers hebben mogelijk een belangrijke oorzaak van dyslexie ontdekt, dat schrijft The Independent woensdag.

De wetenschappers gebruikten MRI-scans om de hersenen van testpersonen met en zonder dyslexie te bekijken. Die mensen werden blootgesteld aan verschillende audiovisuele prikkels.

Nu blijkt dat de testpersonen zonder dyslexie anders reageren op deze prikkels. Zij lijken beter in staat om bepaalde woorden en plaatjes die herhaald werden te herkennen, staat in het wetenschappelijke blad Neuron. Dit proces wordt "neurale adaptie" genoemd.

De onderzoekers zeggen verrast te zijn van de resultaten al werd wel verwacht dat dyslexie enkel zichtbaar te meten is als mensen lezen. "Bij het voor het eerst zien van een woord leren je hersenen iets", stelt John Gabrieli van de universiteit MIT. "Hierdoor is het woord makkelijker te herkennen als je het voor een tweede keer ziet." Bij testpersonen met dyslexie moesten de hersenen harder werken om diezelfde woorden te herkennen.

Volgens Gabrieli is het niet de enige oorzaak voor dyslexie, maar wel een van de voornaamste redenen. De onderzoeker zegt dat de ontdekking kan helpen om de gevolgen van de aandoening te beperken door de hersenen te sturen. Huidige technologie, zoals elektromagnetische stimulatie, staat echter nog in de kinderschoenen waardoor het nog lang zal duren voordat er echt mensen geholpen kunnen worden met deze techniek.