De Nederlandse historicus Louis Sicking en de Franse gedragseconoom Olivier l’Haridon zijn de winnaars van de prestigieuze Descartes-Huygensprijs 2016. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) dinsdag.

De jury roemt ''het indrukwekkende oeuvre van Sicking, zijn brede historische perspectief, zijn uitzonderlijke kennis van de talen, geschriften en archieven van West- en Noordwest-Europa en zijn vermogen om mensen bijeen te brengen.''

Hij is sinds 2001 universitair docent middeleeuwse en vroegmoderne geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

l’Haridon (1972) is hoogleraar economie aan de Université de Rennes in Bretagne, Frankrijk. Hij combineert arbeidseconomie en besliskunde met onderzoek in de experimentele economie. Op dit moment onderzoekt hij ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

''De jury is onder de indruk van de belangwekkende publicaties en van de langdurige en continue samenwerking van l'Haridon met Nederlandse onderzoekers, promovendi en masterstudenten.''

Onderzoek

Met de prijs, een bedrag van 23.000 euro, kan de Nederlandse wetenschapper als gastonderzoeker naar Frankrijk en de Fransman kan onderzoek in Nederland doen.

De KNAW reikt de Descartes-Huygensprijs sinds 1995 jaarlijks uit.