Wetenschappers hebben in Canada het oudste water ter wereld ontdekt. 

Het twee miljard jaar oude water is aangetroffen in de rotsen van de Kidd Mine in Ontario op ruim drie kilometer diepte.

Dat hebben Amerikaanse onderzoekers bekendgemaakt op een bijeenkomst van de American Geophysical Union

De wetenschappers bepaalden de ouderdom van het mijnwater door opgeloste gassen in de vloeistof te bestuderen, zoals helium en xenon. In water ontstaan meer van deze gassen naarmate de tijd verstrijkt.

Atmosfeer

Met behulp van het nieuwe watermonster  kunnen wetenschappers mogelijk meer te weten komen over omstandigheden op aarde twee miljard jaar geleden. "Het water kan ons iets vertellen over de atmosfeer in die tijd", verklaart hoofdonderzoekster Barbara Warr op nieuwssite CBC News. De gassen die in het water zitten moeten daarvoor nauwkeuriger worden geanalyseerd.  

In 2013 werd in de Kidd Mine ook het watermonster genomen dat tot nu toe bekend stond als het oudste ter wereld. Dit water is 1,5 miljard jaar oud en werd gevonden op een diepte van 2,4 kilometer. "Sindsdien zijn we nog dieper de mijn in gegaan", aldus Warr. "Daardoor hebben we nu water gevonden dat nog unieker is."

Drinkbaar

Het twee miljard jaar oude water is overigens niet drinkbaar, aangezien er metaal wordt gewonnen in de Kidd Mine. "Het is ongeveer acht keer zouter dan zeewater en er zitten waarschijnlijk sporen van metalen in. Je gaat er niet dood van als je het drinkt, maar het zal afschuwelijk smaken", aldus Warr.