Japan heeft vrijdag een onbemand ruimteschip gelanceerd met aan boord een apparaat dat is uitgerust met een elektrisch touw om ruimteafval op te ruimen.

Een Japans bedrijf dat visnetten maakt, hielp bij het maken van het touw, meldt BBC. Wetenschappers stellen dat het touw, gemaakt van aluminium strengen en staaldraad, genoeg energie zal genereren om objecten te vertragen en uit hun baan te duwen. Het puin moet daarna in de atmosfeer van de aarde verbranden.

Naar schatting zweven er meer dan honderd miljoen stukken ruimteafval in een baan rond de planeet. Het gaat vaak om afgedankte apparatuur van oude satellieten, gereedschappen en raketdelen. Botsingen tussen satellieten en het testen van antisatellietwapens hebben het probleem verergerd.

Veel van deze objecten scheren met een snelheid van 28.000 kilometer per uur door de ruimte. Telecommunicatienetwerken over heel de wereld lopen daardoor gevaar.

Goederen

De draagraket van het type H-2B met het transportvaartuig Konotori vertrok vanaf de lanceerbasis Tanegashima in de zuidelijke provincie Kagoshima.

Het vrachtruimteschip heeft ook drinkwater, levensmiddelen en batterijen voor de bemanning van het ISS aan boord en ook zeven satellieten van bedrijven en universiteiten. In totaal gaat het om 5,9 ton aan goederen. Het is de bedoeling dat het vaartuig op 13 december aankoppelt aan ISS.

Uitgesteld

De lancering stond eigenlijk voor 1 oktober op de agenda, maar moest vanwege een lek in een leiding worden uitgesteld. Begin deze maand ging een ruimtevrachtschip met voorraad voor ISS kort na de start in Kazachstan in vlammen op.