Amerikaanse astronaut John Glenn (95) overleden

De Amerikaanse astronaut John Glenn is donderdag op 95-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Columbus, schrijven lokale media.

Glenn was de derde Amerikaan in de ruimte en de eerste Amerikaan die een baan om de aarde maakte. Na zijn carrière in de ruimtevaart werkte hij eerst als zakenman en later jarenlang als senator voor de Democratische partij in Ohio

In 1959 werd hij samen met zes andere piloten door de NASA uitgekozen voor het Mercury Seven-programma. In 1962 werd hij voor het eerst de ruimte ingeschoten. Tientallen jaren later, in 1998, ging hij op 77-jarige leeftijd opnieuw de ruimte in met de spaceshuttle Discovery. Daarmee werd hij de oudste ruimtevaarder ooit.

Glenn wordt gezien als een van de grootste ruimtehelden van de twintigste eeuw. Mede over zijn ervaringen in de ruimte werden een boek en een film gemaakt: The Right Stuff.

Hij was de laatste overlevende van de zeven piloten die waren uitgekozen voor het Mercuryprogramma. In 2013 overleed Scott Carpenter.

Glenn lag sinds vorige week in het ziekenhuis.

Obama

President Barack Obama noemt Glenn in een verklaring een "icoon". "Toen Glenn de ruimte in ging, gaf hij hoop aan een natie. De eerste Amerikaan in een baan rond de aarde herinnert ons eraan dat met moed en ontdekkingslust er geen limieten zijn in wat we kunnen bereiken."

Ook de aankomend president Donald Trump schrijft op Twitter dat met het overlijden van Glenn een "ware pionier van lucht en ruimte" is overleden. Trump zegt dat Glenn met zijn acties vele generaties heeft geïnspireerd.

De NASA uit op Twitter hun condoleance. "We zijn verdrietig vanwege het verlies van senator John Glenn. De eerste Amerikaan die een baan om de aarde maakte. Een echte Amerikaanse held. Veel geluk, John Glenn. Ad astra (Naar de sterren, red.)."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie