Wetenschappers hebben ruimtestof ontdekt op daken van huizen in Parijs, Oslo en Berlijn. 

Het vanuit de ruimte neergedaalde materiaal dateert uit de tijd waarin de aarde ontstond, ongeveer 4,6 miljard jaar geleden.

Normaal gesproken wordt ruimtestof vooral ontdekt in afgelegen gebieden zoals Antarctica. Nog nooit eerder is het aangetroffen in grote steden. Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Geology.

De wetenschappers ontdekten het ruimtestof door 300 kilo stof uit dakgoten in Parijs, Berlijn en Oslo te onderzoeken. Met sterke magneten slaagden ze erin om vijfhonderd deeltjes uit de ruimte op te sporen. Ruimtestof bevat magnetische mineralen.

Tot nu toe namen sterrenkundigen aan dat deeltjes uit de ruimte niet waren te detecteren tussen stadsafval. "We weten al sinds de jaren veertig dat er continu ruimtestof in onze atmosfeer terechtkomt", verklaart hoofdonderzoeker Matthew Genge van het Imperial College in Londen op nieuwssite New Scientist. "Maar we dachten dat dit soort stof alleen kon worden opgespoord in stofvrije omgevingen zoals Antarctica en diepe delen van de oceanen."

Snelste

De gevonden stofdeeltjes uit het stadsafval zijn relatief groot: de korrels hebben een doorsnede van 0,3 millimeter. Meestal hebben stofdeeltjes uit de ruimte een doorsnede van slechts 0,1 millimeter. 

Uit de studie blijkt verder dat de ruimtestofdeeltjes uit de stad met een snelheid van 12 kilometer per seconde reisden toen ze in de aardse atmosfeer terechtkwamen. Daarmee zijn het de snelst reizende deeltjes die ooit zijn aangetroffen op aarde.