Koralen zijn mogelijk de langst levende dieren ter wereld, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Sommige rifkoralen voor de kust van Florida en in het Caribisch gebied zijn meer dan 5.000 jaar geleden verwekt.  

Daarmee zijn deze koralen mogelijk de langst levende ongewervelde dieren op aarde.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Ecology.

Grootte

De wetenschappers van Penn State University onderzochten verschillende koralen van de soort Acropora palmata. Koralen zijn geen planten, maar bestaan uit ongewervelde dieren die op algen leven.

De ouderdom van koralen werd tot nu toe bepaald door te kijken naar de grootte van de structuren. Maar volgens hoofdonderzoekster Illiana Baums is dat geen goede manier om de leeftijd van de organismen in kaart te brengen. Koralen breken namelijk vaak in kleinere stukjes.

"Die stukjes lijken dan op jonge koralen, maar hun DNA is net zo oud als dat van de kolonie waarvan ze zijn afgebroken", verklaart ze op nieuwssite ScienceDaily.

Leeftijd

Baums heeft daarom voor het eerst met genetisch onderzoek de ouderdom bepaald van koralen in Florida en Caribisch gebied. Ze keek vooral naar het aantal mutaties in het DNA.

Het DNA van een organisme muteert namelijk op een relatief constante snelheid. Uit het het aantal mutaties in een specifiek koraal kan dus worden afgeleid wanneer het DNA van het organisme ongeveer is ontstaan door de bevruchting van een eicel.

Baums is verrast door haar ontdekking dat sommige koralen in Florida en het Caribisch gebied meer dan 5000 jaar oud zijn. "Tot nu toe dachten we dat alleen koralen in koud water ouder dan 1000 jaar konden worden."